Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

I. Közösségi szerveződések. Vajon miért nem működnek hosszú távon? összefoglaló sorozat a tapasztalatainkból

 

Sok közösségi szerveződést nézhettünk meg, figyelhettünk meg az elmúlt években.

Szeretnénk a tapasztalatokat megosztani egy sorozat keretében, hogy megértsük és átlássuk, hogyan és milyen okból is rendeződünk össze, és megérthessük, hogy vajon miért nem voltak hosszú távon életképesek az eddigi szerveződések.Szeretnénk odáig elvinni a nézőpontot, hogy mi is a valódi közösség, kik és hogyan tudnak kapcsolódni, és meddig tartanak ezek a kapcsolódások, és vajon mi van utána...?

 

 

Jani (Nama'Ba'Ronis)

Megfordultam néhány közösségben, kezdeményezésben. És több embernél, magamnál is megfigyeltem az összehúzó erőket, amik egyéni szinten működnek, egyéneket összehoznak.

 

Amikor én elindultam a közösségeket felkeresni, először a fizikai hiányom hajtott.

Gondoltam közösen könnyebb a megélhetés, a lakhatás, az élelem termesztése, egészségesebben lehet élni, az eszközök, kertek, feladatok megoszthatóak egymással és a közösség az anyagi védelmet is könnyebben valósítja meg. Ezeket nevezhetjük fizikai érdeknek.

 

Több helyen is megfordultam, és közben egy másik oldala is megmutatkozott az együttélésnek.

Mivel a szüleimmel, családommal kissé rideg viszonyban voltam, saját párom, családom pedig még nem volt, a közösség második családommá vált. Egyfajta érzelmi hiányomat töltötte be, biztonságot adott nekem. És e mellett a fizikai érdekek másodlagossá váltak. Jó volt, hogy lehetett a közösségre számítani.

 

Általánosítva felvázolhatóak ezek a törvényszerűségek:

 

Akiknek hiányzik valami az életéből, azt vagy nem látja, nincs tudatában, vagy ha látja is, nem akar vele szembesülni, önmaga és mások előtt is letagadja.

Ha ilyen hiánytudatos emberek akarnak kapcsolódni egymáshoz, gyakorta csak a közösségi szinttel foglalkoznak. Azt mondják, hogy én a közösségnek akarok segíteni. Vagy éppen valami rajtuk kívül eső problémát szeretnének megoldani. Pl: Éhezés, környezetszennyezés, stb… visszaszorítása.
Azonban a hiánytudatos embereknél a valódi indok: hiányzó fizikai, érzelmi, vagy éppen szellemi részeiket kívülről kiegészíteni, betölteni.

 

A fizikai hiány esetén:
Az ember nehézkesen, vagy egyáltalán nem tudja magának illetve családjának az anyagi megélhetést biztosítani, illetve szeretne kilépni a civilizáció árnyoldalából a harmonikus élet felé.
Ez a hiány a fizikai, anyagi, pénzügyi biztonságot keresőket hozza a közösségbe. Ők a földterületre, az eszközökre, a megtermelt ételre és egyéb javakra fektetik a hangsúlyt. Osztanak-szoroznak, terveket gyártanak, mindent lepapíroznak, feladatkörökre neveznek ki embereket, félnek a bizonytalanságtól.

 

Érzelmi hiány esetén:
Aki az együttélés családias légkörét, a csapatmunkát, az állandó embertársak adta biztonságot keresi, érzelmi hiányát próbálja orvosolni ilyen módon. Az ilyen embereknek gyakorta rossz a viszonyuk szüleikkel, családjukkal. Illetve nincsen párjuk, gyerekük. Vagy ha van is, válófélben vannak. Ők az érzelmi űr kitöltése miatt keresik ezeket a család-pótló közösségeket. Ők lesznek azok, akik mindenkire figyelnek, mindenkihez megpróbálnak közel kerülni, szeretnének több közös programot, pontot. Mások figyelmét és szeretetét igénylik.

 

 

Szellemi hiány esetén:
Akinél csak a vágyódás van meg, de nehéz elképzelnie hogyan történhetne meg életének a váltása, más emberek közösségét keresik fel, hogy tőlük iránymutatást kaphassanak. Ebben az esetben az ember a másiktól várja a vezetést, az instrukciókat. Legyen szó akár materiális, akár spirituális értelemben vett szellemiségről. Az ilyen emberek legtöbbször képtelenek a felelősségvállalásra, önbizalmuk kevés, másokba fektetik a bizalmat. Ők a feladatokat inkább csak elfogadják és kivitelezik, mintsem megterveznék.

 

folytatás... II.